Карта

Забележителности

Село Шипково

Църквата „Възнесение Господне” – Построена е през 1858 година с издаването на ферман от Цариград, а след 1944 г. е обявена за паметник на културата.

1

“Самолета” – “Aero” модел L-29

Малцина знаят, че в селото има площад „Веселин Терзиев“, в центъра на който се издига самолет – едноместен едномоторен изтребител. Всъщност именно на това място се е намирала къщата на летеца пилот-изтребител от Българските въздушни на Негово величество войски подпоручик Веселин Стоев Терзиев, който е роден на 19 юни 1920 г. в село Шипково. Веселин Терзиев е български авиационен ас от Втората световна война с три признати въздушни победи над противника. Загива геройски в неравен въздушен бой с коалиционните американо-британски бомбардировъчни ескадрили на 20 май 1944 г. в небето над София. Преклонението на хората от село Шипково пред паметта на героите има израз и в паметната плоча, оформена като част от паметника на падналите във войните шипковяни.

2

Грънчарски цех

Грънчарски цех където пред очите ви се изработват в неповторими багри и шарки прочутата и по света Троянска керамика.

keramika

Посока Град Троян

Музей на народните и художествените занаяти и приложни изкуства
Намира в центъра на град Троян. Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян е първият в страната, който показва в детайли народните художествени занаяти и като инструментариум, и като форми, функции и декоративни системи в основните занаятчийски браншове: керамика, дървообработване и металообработване, народен текстил. Музеят се помещава в първата следосвобожденска обществена сграда в Троян – отначало училище, а по- късно и община, построена през 1881 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев.
12-04-22-11511_1

Художествена галерия Серякова къща
Художествена галерия “Серякова къща” е родната къща на Георги Сираков – един от Ботевите четници, загинал през 1876 г. в местността „Милен камък” във Врачанския Балкан за освобождението но България от турско иго. Къщата е паметник на културата от местно значение.

1154_art-gallery_~seryakova_kashta~

Център за туристическа анимация Айдушко сборище
Центърът за туристическа анимация “Айдушко сборище”отстои на 10 км от Шипково. Разположен е в подножието на прохода Троян-Кърнаре, в близост до историческия римски път “Виа Траяна”. Базата предлага богати възможности за конен туризъм в планината.

131120121400

Древния римски път Виа Траяна
На места в района са запазени фрагменти от древния римски „Виа Траяна” – пътят на Траян. Тук по времето на царуването на римския император Траян Август започва строителството на пътната артерия с крепости около нея. Северно от прохода се намирала крайпътната станция Ад Радицес, южно – Суб Радицес, а в района на Беклемето – билната крайпътна станция Монтемно (Монте Аемо). Основите й и досега личат. Събирайки в себе си няколко селищни пътеки, пътят е преминавал през девет тракийски селища и укрепления в района на Троянска община, на туристическото градче Беклемето, връх Курт хисар (Вълча крепост) на югоизток и е слизал в района на село Христо Даново. Трасето е част от пътя Ескус – Филипопол, осъществявал една от най-преките връзки от Дунавския лимес до провинция Тракия. Той е свързвал Крайдунавския с Централния път, пресичайки „Хемус” през днешния Троянски проход.

d95e78e052df55c28f245fcbddad463a

Арката на Свободата
Най-близкият паметник за посещение в местността „Беклемето” е „Арката на Свободата”. Паметника се намира на 2-3 км от Туристически комплекс „Беклемето” или на 15 минути пеш, източно от най-високата точка от прохода Беклемето.

001023541

Село Орешак
Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак е единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни творби. Изложението е създадено през 1971 година и е построено на площ от 50 дка, разполага с 8 зали с обща изложбена площ 4500 кв.м и една многофункционална конферентна зала. Основна цел на изложението е да представи тази самобитна страна на българския художествен гений – народните художествени занаяти, а също и да стимулира тяхното развитие. Това се осъществява чрез международни, национални, авторски и други изложби с участие на майстори от цялата страна и от чужбина.

4

Троянски Манастир Успение Богородично
Троянският Манастир “Успение Богородично” е сред уникалните християнски паметници в България. Намира се в с.Орешак на 10 км югоизточно от град Троян. Разположен е на брега на р.Черни Осъм. Той е третия по големина в България след Рилския и Бачковския. Основан е 1600 г. от заселил се там отшелник. Манастирът е забележителен с архитектурата си, невероятните дърворезби и стенописи в манастирската църква ”Успение Богородично” – дело но Захари Зограф. Прочут е с чудотворната си икона Св. Богородица Троеручица, привличаща хиляди поклонници. През Възраждането тук се е развивала активна книжовна и революционна дейност. Днес в сградата на манастира има музейна сбирка и скривалището на Васил Левски. Може да разгледате троянска битова стая от Възраждането, стаята на цар Борис ІІІ, богата колекция от църковна утвар и други дарове. Тук е погребан по негова воля Патриарх Максим

Troyan-monastery-imagesfrombulgaria (1)

Природонаучен музей – село Черни Осъм
През 1965 г. местният учител по биология Илия Илиев заедно със своите ученици започва да събира животински и растителни видове. За нуждите на часовете по биология са препарирани животни, които могат да бъдат срещнати в Стара планина. Постепенно колекцията, подредена в коридорите на училището, се разраства и през пролетта на 1976 г. е преместена в нова сграда. От 1 януари 1977 г. сбирката става филиал на Историческия музей в Ловеч, а като самостоятелен музей се оформя през 1992 г.

cd66a7a18d37d7e5dd969c249e9a1ecb_XL

Водопадът „Видимско пръскало”
Водопадът „Видимско пръскало” е разположен e в северната част на биосферния резерват Северен Джендем в Стара планина, северно от връх Ботев. Намира се на около 45 км от Шипково.

1360933010_vidimsko_003b

Посока към Рибарица

Хижа „Васильов“
Хижа “Васильов” се намира в най-високата част на Васильовската планина, югоизточно от връх Васильов в чудно красива местност. Географските й кординати са: 42°52“48’N и 24°28“53′ E, надморска й височина е 1490 м. Хижата работи целогодишно.
Пешеходни изходни пунктове за хижа „Васильов“
• най-бързо до хижата може да се стигне от Минерални Бани Шипково – 2ч
• град Тетевен – 18 км по шосе до село Васильово; и още 2ч пеша
• град Тетевен – 10 км по шосе до Военнопочивната станция в село Рибарица и още 4ч пеша
• град Тетевен – 19 км по шосе до последната автобусна спирка в село Рибарица („Стара Рибарица“) и още 2,30 мин  пеша.

Съседни туристически маршрути: връх Васильов (най-високият връх в Предбалкана, 1490 м) – 0,20ч; Курорт Шипково – 2ч;  хижа „Коман“ – 2ч; хижа „Хайдушка песен“ – 4ч; хижа „Ехо“ (в Средна Стара планина) – 5,30ч; хижа „Козя стена“ (в Средна Стара планина) – 6ч.. Маршрутите са маркирани.

Свободно време в района на хижа Васильов: посещение на археологически обекти (останки от крепости и пътеуказателни  могили), които свидетелствуват за обитаването на тези места от траките. Укрепленията в местностите „Калето“ и „Тръса“ предполагат съществуването на древен път с комуникационни или пък защитни функции. Разходка до пещерите зад билото на върха – близо до връх Васильов (южно от него и вляво от началото на Дебели дял) се намира пропастната пещера “Мечата дупка” (около 25 минути от хижата).

Събиране на билки, диворастящи плодове – боровинки, малини, къпини, ягоди и т.н.

20

В района на село Рибарица
Местността Костина
Местността Костина се намира близко до с. Рибарица (на 30 км на запад от Шипково). Известна е с лобното място на Георги Бенковски /Георги Бенковски – Гаврил Груев Хлътев, 1841/44 – 12 май 1876 г/.

Деец на националноосвободителното движение, един от организаторите и ръководители на Априлското въстание в Четвърти (Пловдивски, Панагюрски) революционен окръг. Роден в гр. Копривщица. По време на подготовката на Априлското въстание показва блестящи качества на организатор. Един от ръководителите на събранието в Оборище, което утвърждава плана на въстанието в Четвърти окръг. Провъзгласява въстанието в гр. Панагюрище и организира конен отряд (т.нар. Хвърковата чета), с който води сражения с редовната турска армия. След разгрома на въстаниците при гр. Панагюрище се оттегля с малка чета в Стара планина. Предаден е, и убит от засада при преминаване на р. Костина.

Тук всяка година на 25 май се провежда възстановка на залавянето на Бенковски известна сред местното население като “живата картина”.

11

12
Спортно – развлекателен комплекс “Върбака”
Намира се в село Рибарица, в близост до главния път.
Една от най-големите атракции в спортно – развлекателния комплекс е язовирът за спортен риболов, който предлага на всички любители и запалени почитатели на този спорт отлични възможности за риболов.

13

Ски на трева
Карането на ските е в местността „Беркина могила”. Това е единсвеното място в България за каране на ски на трева. Специалното ски оборудване за трева се дава на място.
За децата, “Мечо училище” – в екологично информационен център в с. Рибарница. Тук децата ви могат да научат интересни неща за флората и фауната на планината.

14

Град Тетевен

Градски исторически музей
Намира се в центъра на гр. Тетевен. Основан 1911 г. от учителя по естественни науки Михайл Коичев. В музея е показано развитието на Тетевенския край от древността до освобождението от османско владичество. Отразяват икономическия и духовния напредък на района главно през ХVІІІ и ХІХ век. С най-много материали е отразен основния поминък на населението от това време – скотовъдство, дърводобив, занаятчийство и търговия.

15

 

В района на село Гложене
Гложенски манастир “Св. Георги Победоносец”
Намира се на 55 км западно от Шипково. Отбивката за Гложенския манастир е близо да гр. Ябланица по главния път София – Варна. Следва се живописен асфалтиран тесен път, с отвесни скали от едната и пропаст от другата страна.

Манастира прилича на приказен замък, кацнал върху отвесната скала на масива Лисец. От него се открива чудесна панорамна гледка към с. Гложене и низината, където бавно лъкатуши р. Вит. Според легендата е основан през ХІІІ век от руския княз Георги Глож, който бягайки от татарите се заселил тук с разрешението на българския княз Иван Асен. Под отвесните скали на върха князът построява манастира “Свето Преображение”. Но сградата започва да се руши, а чудотворната икона на Св. Георги изчезва. В последствие при намирането и на връх Камен Лисец, князът решава, че по Божията воля трябва да построи манастир в чест на Светеца с името “Св. Георги Победоносец”.

16